Friday, May 7, 2010

Artikel 2 : TIP Mengejar Sebuah Pengiktirafan Tertinggi Dalam Diri

salam..
tajuk post hari ini mengenai kesungguh kita untuk mencapai matlamat dalam hidup..
setiap dari kita mesti dan harus mempunyai keinginan tersendiri dalam hidup
ada yang berkata mahu hidup senang, jadi kaya, hidup selesa dan macam macam lagi.
mungkin juga kita tertanya tanya, bagaimana ingin mencapai impian ini. jadi saya cuba gariskan beberapa PETUA untuk kita sama sama kongsikan.. Kemungkinan apa yang difikirkan oleh saya ini boleh dibaik tambah, jadi mohon untuk para pembaca memberi komen pada akhir blog ini. jadi untuk mengejar yang besar, harus dahulu kita mengejar yang kecil dahulu. PETUAnya adalah :

1. Melunaskan segala hutang piutang

Untuk menjadikan hidup yang selesa, kita harus elakkan segala macam hutang dan menjelasnnya sebaik mungkin. ini kerana doa pemiutang akan menyebabkan kita jadi rimas dan gelisah, memang tidak seronok kalau jumpa kawan kita yang pernah berhutang dan terbayang sahaja yang tak baik dimuka sabahat tersebut. seperti itu juga kita akan memberikan gambaran tidak elok pada pemberi pinjaman.

2. Selesaikan kerja tertangguh.

Bagi menjadikan kerja kita sistematik, kita mulakan hidup yang baru. tak salah memulakan hidup yang baru walaupun lewat usia, apa yang penting, kita padam segala kerja yang tidak siap dan selesaikan perkara yang tertangguh. ini kerana, kelak kita akan terfikir fikir tentang kerja yang tak siap dan menyebabkan kita akan pening dan tidak boleh meneruskan kerja kita.

3. Berehat jika perlu dan tidak mensia - siakan masa

Sebagai seorang yang bakal berjaya, waktu rehat amat peting kerana ia merehatkan minda dan anggota tubuh. tetapi, janganlah kita terus melayan mata dan perasaan. ingin tidur ikut kehendak dan nafsu kita sahaja. perlu dielakkan tidur pada waktu yang tidak sepatutnya seperti selepas makan dan bersukan. kita juga perlu menganggap masa itu sangat berharga dan semestinya setiap apa yang dilakukan mesti mempunyai nilai dan boleh memajukan diri sendiri.

kita bersambung dilain siri, salam motivasi diri untuk anda.. jika anda.. jiwa kita sebangsa.
wassalam.

Syamputra Razali

gambar tertera tu adalah dimana saya ke rumah jagaan anak anak istimewa dimana terdiri dari obnormal, hyper active dan juga macam macam lagi. rasa bersyukur dikurniakan bakat dan kesempurnaan tubuh badan yang sihat.